Zdravotní benefity datlové kávy a jak si ji snadno připravit doma
Káva vyrobená z datlových pecek není žádnou novinkou. Ve skutečnosti si ji lidé připravují již po dlouhou dobu, protože přináší celou řadu zdravotních benefitů. Získává na popularitě i jako alternativa ke kávovým nápojům.
Je bohatým zdrojem minerálů a antioxidantů, včetně fosforu, hořčíku, vápníku, zinku, draslíku, polyfenolů a proanthokyanidinů.
Díky obsaženým antioxidantů je vynikajícím zdrojem pro snížení oxidačního stresu a posílení zdraví imunitního systému, zlepšuje trávení díky obsahu nerozpustné vlákniny.
Pomáhá snížit hladinu „špatného“ LDL cholesterolu. Přikládají se jí i zdravotní benfity pro ochranu před rakovinou, problémy s játry a ledvinami souvisejícími s diabetem (kvůli vysokému obsahu proanthokyanidinů). Může působit proti virům, jak ukázaly některé studie.
Není kyselá a neobsahuje lepek ani kofein, přesto vám nabídne okamžité energetické nabuzení, stejně jako káva.
Datlovou kávu si můžete velmi snadno vyrobit doma z pecek datlí, které vám zbydou.
Návod na přípravu domácí datlové kávy:
- budeme potřebovat zhruba 30 - 50 ks pecek od datlí (můžete si je schovávat postupně z datlí, které doma jíte, množství datlových pecek můžete upravit)
- pecky očistěte od zbytku datlové dužiny, opláchněte a osušte pomocí papírového ručníku
- jádra vložte na pečící papír a pečte v troubě na 175 stupňů zhruba 35-40 minut
- poté jádra rozemelte v mlýnku na kávu
- vzniklý prášek můžete zalít horkou vodou, případně použít ve vaší skleněné nádobě na pomalu překapávanou kávu
TIP: Můžete dochutit kardamomem pro autentický chuťový zážitek